Baby back BBQ ribs

Barbecue on hidasta, epäsuoralla lämmöllä kypsyttämistä, eli nämä eivät ole pikaisesti hutaistavia grillikylkiä, vaan niitä oikeita BBQ-ribejä, joita moni amerikankävijä on ihaillut sormiaan nuollen. Ravintolat usein oikaisevat paistoprosessin keittämällä lihoja mausteliemessä noin 1.5 tuntia, kylkiluut säilyvät sitten jonkinaikaa jääkaapissa ja pidempään pakasteessa. Asiakkaan tilatessa ribejä luut sivellään viimeistelykastikkeella ja laitetaan kuumaan uuniin paistumaan noin 10-20 minuutiksi. Jotkut ravintolat kuulemma esilämmittävät lihan nopeasti mikrossa, ja kastikkeen pinta viimeistellään 5 minuutin uunikäsittelyllä.

2 kg sian kylkiluita, noin 10-15cm leveitä kaistaleita, joissa ei ole ulkopuolella paksua lihaläskikerrosta. Hyvissä kylkiluissa ei ole rustoreunaa, ja niissä on 6 tai kaikki 12 luuta yhdessä suorassa rivissä. Rustoiset luut eivät ole aivan yhtä esteettisiä ja helppoja syödä, mutta makueroa ei pitäisi juuri olla.

Valelukastike

Paiston aikana käytetään lihan valeluun valelukastiketta. Keskimäärin kaupasta saatavat valmiit grillaus- ja BBQ-kastikkeet eivät käy tähän. Pitkän paistoprosessin aikana monissa valmiskastikkeissa olevat sokeri ja tomaatti kitkeröityvät, ja saavat lihan maistumaan pahalle.

Hyvän kastikkeen saa helposti kiehauttamalla kevyesti yhdessä:

Viimeistelykastike

Tähän kaupasta saatavat makeahkot BBQ-kastikkeet soveltuvat, esim ananaksella makeutettulla kastikkeella saa erittäin hyvät ribit. Jos haluat tehdä tämänkin itse, kokeile vaikka tätä ohjetta:

Keitä ainekset, ja anna hautua hiljalleen noin tunti.

Valmistus

Laita uuni lämpenemään 120C asteeseen. Paistoaika ei juuri vaihtele painon mukaan, kunhan lihat eivät ole päällekkäin. Olen nähnyt myös hienoja ribrackejä, joissa kylkiluut ovat vinossa, jolloin niitä mahtuu uuniin kerralla enemmän. Tärkeää on tällöin huolehtia siitä, että ilma pääsee kiertämään lihojen välissä esteettä.

Poista kylkiluiden sisäpuolella oleva kalvokerros. Hiero lihan pintaan sinappia, ripottele päälle rouhittua mustapippuria, suolaa, valkosipulimurskaa ja timjamia.

Laita kylkiluut puhtaalle uuninritilälle uunin keskitasolle sisäpuoli ylöspäin, ja pari tasoa alemmas pelti, jolla riittävästi vettä.

Valmista valelukastike. Kun luut ovat paistuneet noin tunnin, valele kastiketta puolen tunnin välein lihan päälle. Ensimmäisen valelun yhteydessä käännä lihat varovasti ympäri, ulkopinta (kupera) ylöspäin.

Aloita ensimmäisen valelun jälkeen viimeistelykastike.

Kun lihat ovat olleet uunissa noin 2 - 2.5 tuntia, valele sen molemmille puolille paksu kerros viimeistelykastiketta, ja nosta uunin lämpötila 175 asteeseen. 20 minuutin kuluttua lihat ovat valmiita nautittavaksi.

Hyviä lisukkeita ovat esim kaneliomenat, uuniperuna ja etikkavihannekset. Lihan pintaan voidaan sivellä vielä juuri ennen esillelaittoa ohut kerros viimeistelykastiketta, jolloin pinta saadaan kiiltäväksi.


Reseptit/Liha Reseptit/Pääruokia Reseptit/Grilli Mickutin ohjeet

Rakovalkea: BabyBackRibs (last edited 2009-11-03 15:03:36 by localhost)